Ψυχολογία

Show_181
Ψυχολογία

Jet lag: Η αϋπνία του ταξιδιώτη

της Νάντιας Γιαννούλη

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο αριθμός των ανθρώπων που ταξιδεύουν, είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε για αναψυχή, έχει αυξηθεί σημαντικά. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της πολυπόθητης και πολυήμερης άδειας, οι συνθήκες είναι ιδανικές για ταξίδια σε χώρες μακρινές.


Εκτός από τις νέες εμπειρίες που προσφέρει κάθε νέος προορισμός, συχνά ο ταξιδιώτης εμφανίζει αϋπνία (σύνδρομο jet lag). Πρόκειται για μια παροδική διαταραχή του ύπνου, η οποία παρουσιάζεται όταν το «βιολογικό ρολόι» δεν ανταποκρίνεται στην τοπική ώρα, όπως συμβαίνει όταν αλλάξει κανείς πολλές ζώνες χρόνου πηγαίνοντας π.χ. από την Ευρώπη στις ΗΠΑ. Ετσι, το jet lag αποτελεί συχνό φαινόμενο όταν κάποιος κάνει υπερπόντια ταξίδια, με μεγάλη διαφορά ώρας. Καλό θα είναι, ο ταξιδιώτης που κάνει ένα τέτοιο μακρινό ταξίδι, φτάνοντας στον προορισμό του, να προσπαθήσει να συντονιστεί στους ρυθμούς της χώρας που επισκέφθηκε και όχι να πέσει κατευθείαν για ύπνο.

Επιβαρυντικοί παράγοντες, που ενισχύουν την αϋπνία σε αυτή την περίπτωση, είναι και οι ενδεχόμενες διαφορές στις περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς και η έκθεση του ταξιδιώτη σε υψηλό υψόμετρο. Σε αυτήν την περίπτωση, μια ήπια φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει το βιολογικό του ρολόι να… «κουρδιστεί» ξανά.