Διατροφή

Show_anosoenisxytika
Διατροφή

Ανοσοενισχυτικές ουσίες

Πολυβιταμίνες:
Σε μια μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο κορυφαίο ιατρικό περιοδικό Lancet, διαπιστώθηκαν σημαντικές βελτιώσεις στη λειτουργία του ανοσοποιητικού τους συστήματος, σε ηλικιωμένους που έπαιρναν πολυβιταμίνες, ενώ οι λοιμώξεις μειώθηκαν στο μισό (1). Ένα καλό παράδειγμα τέτοιου, πολυβιταμινούχου σκευάσματος είναι η VM-2000 της Solgar, ειδικά σχεδιασμένη για να καλύπτει τις αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις του σύγχρονου ανθρώπου. Η VM-2000 στηρίζει τον οργανισμό και τον καθιστά ικανό να διεκπεραιώσει όλες τις καθημερινές του δραστηριότητες. Τον βοηθά να αντεπεξέλθει στη μόλυνση του περιβάλλοντος, στο στρες, στην πνευματική και σωματική κόπωση. Η VM-2000 περιλαμβάνει βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά, πεπτικά ένζυμα, υπέρ-τροφές, βότανα, υδατοδιαλυτές ίνες και βιοφλαβονοειδή. Έτσι, παρέχει στον οργανισμό τα απαραίτητα συστατικά, σε ικανές ποσότητες, στις σωστές αναλογίες και στην πλέον αφομοιώσιμη μορφή, για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων ζωτικότητας, ενέργειας και υγείας.

Εχινάκεια (Echinacea):
Πριν από μερικά χρόνια, η εχινάκεια ήταν άγνωστη στους Έλληνες. Σήμερα, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα στην αντιμετώπιση των ιώσεων και της γρίπης. Έρευνες έχουν δείξει ότι η Echinacea αυξάνει την ικανότητα αντίστασης του οργανισμού στις λοιμώξεις από ιούς και βακτήρια, ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, βοηθά στην ανακούφιση από συμπτώματα των αλλεργιών.

Βιταμίνη C:
Τα οφέλη της βιταμίνης C και η συνεισφορά της στην άμυνα του οργανισμού είναι γνωστά σε όλους. Η βιταμίνη C βοηθά στην αύξηση της παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων και αντισωμάτων και ιδίως της ιντερφερόνης, μιας πρωτεΐνης/αντισώματος που περιβάλλει προστατευτικά τις κυτταρικές μεμβράνες, αποθαρρύνοντας έτσι την είσοδο των ιών.
Ωστόσο, λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν πόσο εύκολα καταστρέφεται και πόσο λίγη, τελικά, απομένει στις τροφές μέχρι την κατανάλωσή τους.
Η Ester-C της Solgar είναι μια επαναστατική, μη όξινη μορφή βιταμίνης C, με ενσωματωμένα: σύμπλεγμα κιτρικών βιοφλαβονοειδών, ασβέστιο, acerola, καρπούς αγριοτριανταφυλλιάς, ρουτίνη και τους φυσικά ευρισκόμενους μεταβολίτες της βιταμίνης C. Οι μεταβολίτες βοηθούν, ώστε η Ester C της Solgar να απορροφάται 4 φορές περισσότερο, να ενεργοποιείται δύο φορές γρηγορότερα και να παραμένει στην κυκλοφορία δύο φορές περισσότερο σε σχέση με την κανονική βιταμίνη C. Επιπλέον, οι μεταβολίτες της επιτρέπουν στη βιταμίνη C να διεισδύει στα λευκά αιμοσφαίρια αποτελεσματικότερα, ενισχύοντας τον καίριο ρόλο τους στην αποδοτικότερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βιταμίνη D:
Η επάρκεια της βιταμίνης D στον οργανισμό εξασφαλίζει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, την καλή διάθεση και ζωτικότητα, καθώς και την προστασία κατά των προκλήσεων του χειμώνα, αφού ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια στις καθημερινές απειλές. Μάλιστα, η μειωμένη ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα και η χρήση των αντηλιακών που μπλοκάρουν την απορρόφηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εμποδίζουν την πρόσληψή της από τον οργανισμό.
Η βιταμίνη D θεωρείται επίσης απαραίτητη για διατήρηση υγιών οστών, μυών και δοντιών, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη D3 είναι η πιο αφομοιώσιμη από τον οργανισμό μορφή, βιταμίνης D. Η Solgar παρέχει τη βιταμίνη D3 από φυσικές πηγές και χωρίς πρόσθετα χρώματα, αρώματα και συντηρητικά.

Αντιοξειδωτικά:
Φροντίστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Αν δεν τα καταφέρνετε, δοκιμάστε ένα συμπλήρωμα διατροφής. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες που βλάπτει τα κύτταρα. Το οξειδωτικό στρες οφείλεται στις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που σχηματίζονται λόγω της έκθεσης στη ρύπανση, στο κάπνισμα, στο στρες κ.λπ. Τα αντιοξειδωτικά, εκτός από την εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μελατονίνη:
Η γνωστή ως «ορμόνη του ύπνου», παίζει σημαντικό ρόλο στην αντοχή μας απέναντι στους ιούς και τα μικρόβια. Δεν είναι τυχαίο ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε. Αυτό συμβαίνει γιατί η έλλειψη ύπνου μπορεί να καταστείλει τα Τ-λεμφοκύτταρα και να μειώσει το επίπεδο των αντισωμάτων στον οργανισμό.

Προβιοτικά:
Εκτός από τη βοήθεια που προσφέρουν στον τομέα της καλής λειτουργίας του εντέρου, τα προβιοτικά συμβάλλουν επίσης στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και στην αποφυγή των λοιμώξεων, κυρίως σε παιδιά μικρής ηλικίας.