Ομορφιά

Show_epanorthosi
Ομορφιά

Επιχείρηση…Επανόρθωση!

Της Παρασκευής Μπατή

Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και τη φθορά που προκάλεσε ο ήλιος στην επιδερμίδα και τα μαλλιά σας, ήρθε η ώρα να λάμψετε…ξανά! Επενδύστε λίγο χρόνο στη σωστή …αποκατάσταση και αποκτήστε ξανά  υγιή όψη και λαμπερά μαλλιά. Σας παρουσιάζουμε απλούς και πρακτικούς τρόπους ενυδάτωσης μαλλιών και δέρματος για μια πραγματική…«αναγέννηση». Έστω και μέσα στο φθινόπωρο!

T ο δέρμα μας το καλοκαίρι αφυδατώνεται, εξαιτίας της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και της αυξημένης εφίδρωσης. Δυσμενείς είναι και οι επιπτώσεις του χλωρίου, για όσους κολυμπούν σε πισίνα, τόσο στα δέρμα, όσο και στα μαλλιά. Ως αποτέλεσμα, μετά τις διακοπές το δέρμα εμφανίζει λεπτές ρυτιδώσεις, μείωση της ελαστικότητας και συχνά πανάδες ή κοκκινίλες. Τα μαλλιά, από την άλλη, ίσως είναι θαμπά και «άγρια» στην υφή.

►Αναγέννηση από μέσα
Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και προστατεύει όλα τα υπόλοιπα μέρη του σώματος. Όταν κοιτάζεστε στον καθρέφτη, το τμήμα του δέρματός σας που βλέπετε είναι μόνο η κεράτινη στιβάδα. Πρόκειται για το ανώτερο στρώμα της επιδερμίδας, για  τη στιβάδα-φραγμό του δέρματος, μια ασπίδα που εμποδίζει ουσίες και μικρόβια να διεισδύσουν στη στιβάδα του χορίου, που βρίσκεται πιο κάτω. Η επιδερμίδα περιέχει ουσίες πλούσιες σε υγρασία, στις οποίες περιλαμβάνονται τα λιπίδια και το νερό. Περιέχει, επίσης, δερματικά κύτταρα, που είναι γνωστά ως κερατινοκύτταρα, και τα οποία ευθύνονται για τη λειτουργία του φραγμού. Κάθε μήνα περίπου, τα δερματικά κύτταρα της επιδερμίδας ανανεώνονται και αποβάλλονται μέσω της κεράτινης στιβάδας, για να δώσουν τη θέση τους στα ακμαία, νεότερα κύτταρα που υπάρχουν από κάτω. Τα σκασίματα, οι κοκκινίλες, το ξεφλούδισμα και η φαγούρα είναι σημάδια που δείχνουν ότι η λειτουργία του φραγμού του δέρματος δεν δουλεύει σωστά. Η έκθεση στον ήλιο δυστυχώς μεγεθύνει το πρόβλημα. Ακολουθώντας όμως ένα πρόγραμμα εντατικής ενυδάτωσης, γρήγορα το δέρμα θα επανέλθει στην αρχική του μορφή.

►Ξεδιψάστε το δέρμα σας!
Η κύρια αιτία για τα ξεφλουδίσματα αλλά και την τραχιά όψη της επιδερμίδας, είναι η απώλεια νερού και λιπιδίων του δέρματος. Τα λιπίδια είναι θα λέγαμε η «κόλλα» που κρατάει ενωμένα τα κύτταρα του δέρματος (κερατινοκύτταρα), ώστε να σχηματίζεται ένας φραγμός αδιαπέραστος από τις περισσότερες ουσίες του περιβάλλοντος.  Όταν εμφανίζονται προβλήματα στην επιδερμίδα, σημαίνει πως τα λιπίδια έχουν απομακρυνθεί από το δέρμα.
Εδώ παίζουν σημαντικό ρόλο τα προϊόντα ενυδάτωσης, που έρχονται να αποκαταστήσουν την λιπιδιακή στιβάδα. Τα περισσότερα ενυδατικά προϊόντα είναι συνδυασμοί νερού, στεγανών παραγόντων (ουσιών που σχηματίζουν ένα λεπτό προστατευτικό στρώμα, όπως η βαζελίνη) και υγραντικών (ουσιών που προσελκύουν υγρασία στο δέρμα, όπως η γλυκερίνη).
Λόγω του ότι καθένας από εμάς διαθέτει διαφορετικό τύπο επιδερμίδας, υπάρχει και η κατάλληλη φόρμουλα αντιμετώπισης της φθοράς. Αναλυτικότερα:

>> Ξηρή επιδερμίδα: Τις πρώτες μέρες μετά την επιστροφή από τις καλοκαιρινές σας διακοπές, συστήνεται ένα απαλό πίλινγκ και η χρήση προϊόντων τύπου butter (ιδιαίτερα πλούσιων σε υφή κρεμών που μοιάζουν με βούτυρο), αλλά και ενυδατικών ελαίων. Μετά την απολέπιση, αλλά και μετά από κάθε μπάνιο, μην παραλείπετε να απλώνετε στο σώμα σας μια πλούσια κρέμα ενυδάτωσης.
>> Κανονική επιδερμίδα: Σε αυτήν την περίπτωση, τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα. Και εδώ, συστήνεται η χρήση ενυδατικών λοσιόν σε καθημερινή βάση. Αν διαπιστώσετε πως ένα προϊόν δεν απορροφάται εύκολα ή ότι το δέρμα σας παραμένει ακόμα στεγνό, καλό είναι να αλλάξετε την κρέμα σας.
>> Λιπαρή επιδερμίδα: Για τον συγκεκριμένο τύπο επιδερμίδας συντηρείται ένας μύθος: Πολλοί θεωρούν πως το δέρμα τους είναι λιπαρό λόγω του ότι έχει τη δική του υγρασία, με αποτέλεσμα να μην φροντίζουν για την ενυδάτωσή του και το δέρμα να είναι στην πραγματικότητα αφυδατωμένο. Εδώ η απολέπιση παίζει πρωταρχικό ρόλο, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι πόροι του δέρματος και να μπορέσουν στη συνέχεια να απορροφηθούν τα ενυδατικά συστατικά των προϊόντων που θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια.

►Αφυδατωμένα μαλλιά;
Υπάρχει λύση!
Το καλοκαίρι, τα μαλλιά ταλαιπωρούνται πολύ περισσότερο, από ό,τι τον χειμώνα. Τα σφιχτά πιασίματα στην παραλία με τα λαστιχάκια και τα κλάμερ ταλαιπωρούν τα μαλλιά, αν και οι πραγματικοί εχθροί τους είναι ο ήλιος, το αλάτι της θάλασσας και το χλώριο της πισίνας.
Παρόλο που συχνά φροντίζουμε και προστατεύουμε τα μαλλιά μας, με ειδικά σαμπουάν και σπρέι κατά τους θερινούς μήνες, με την επιστροφή μας από τις διακοπές, διαπιστώνουμε με θλίψη πως τα μαλλιά μας είναι θαμπά, ξηρά και ταλαιπωρημένα. Μην αγχώνεστε! Αν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές, ο κομμωτής σας δεν θα χρειαστεί να παρέμβει δραστικά με το ψαλίδι του στα μαλλιά σας.

  1. Κόψτε το πιστολάκι. Η θερμότητα αφυδατώνει και αδυνατίζει την τρίχα. Σε περίπτωση που η διακοπή του δεν είναι εφικτή, συστήνεται, μετά το λούσιμο, η χρήση μιας μάσκας, που προστατεύει τις άκρες από τη θερμότητα.
  2. Προτιμήστε, ειδικά αν τα μαλλιά σας είναι ξηρά, σαμπουάν, μάσκες και conditioner με πλούσια ενυδατική σύνθεση. Καλό είναι μια φορά την εβδομάδα να κοιμηθείτε, αφήνοντας τηνμάσκα πάνω στα μαλλιά σας.
  3. Το χλώριο της πισίνας ξεθωριάζει το χρώμα στα βαμμένα μαλλιά και μπορεί να προκαλέσει μεγάλη φθορά. Φροντίστε τα μαλλιά με μια σειρά επαγγελματικών προϊόντων που θα σας προτείνει ο κομμωτής σας. Χρησιμοποιήστε επίσης μάσκες πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνες, βιταμίνες, έλαια φρούτων και αιθέρια έλαια, που ενισχύουν τη δομή της κερατίνης, εμποδίζουν τα σπασίματα, λειαίνουν τα μαλλιά και τους δίνουν λάμψη.
  4. Μην αμελείτε ποτέ μετά το λούσιμο να χρησιμοποιείτε ειδικό conditioner, ανεξαρτήτως του τύπου των μαλλιών σας, ώστε να γίνονται πιο ευκολοχτένιστα.
  5. Αποφύγετε το καυτό νερό όταν λούζεστε και προτιμήστε έναν συνδυασμό χλιαρού νερού στην αρχή και κρύου αργότερα. Οι ειδικοί τονίζουν πως το κρύο νερό δίνει λάμψη, ενώ δεν τραυματίζει την τρίχα της κεφαλής.
  6. Αν οι σπασμένες άκρες και η ψαλίδα είναι σε προχωρημένο στάδιο θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον κομμωτή σας για ένα καθάρισμα. Μην σας τρομάζει αυτό. Είναι προτιμότερο να έχετε λίγο πιο κοντά και υγιή μαλλιά, παρά μακριά και ταλαιπωρημένα.
  7. Αν τα μαλλιά σας είναι θαμπά, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό λάδι (1-2 σταγόνες την ημέρα αρκούν), θα δείτε πολύ μεγάλη διαφορά. Προσοχή όμως στην εφαρμογή. Απλώστε το προϊόν από τις άκρες προς τη ρίζα, γιατί τα μαλλιά σας διαφορετικά θα λαδώσουν.
  8. Τέλος, αμέσως μετά τις διακοπές, κάντε μια «αποτοξίνωση» από αφρούς, λακ και τζελ που βαραίνουν τα μαλλιά και αφήστε τα ελεύθερα να αναπνεύσουν.
  9. Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό συμπλήρωμα διατροφής